Italská crostata podle mojí chuti

Možností, jak udělat crostatu je spousta. Jen když si název tohoto italského koláče zadáte do googlu, vykouknou na vás všechny druhy marmelád, krémů a druhů ovoce.. Recepty jsou plus mínus všechny stejné.

Já jsem se crostatu naučila dělat v San Vincenzu. Byl to oblíbený zákusek rodiny, u které jsem žila. Rodiny mého bývalého přítele. A tak jsem jednoho dne poprosila babičku Filippa, jestli by mě nenaučila recept.

Stalo se vám to už taky někdy, že když něco vaříte či pečete pod dohledem někoho zkušenějšího, jde vám to jako po másle a výsledek je neodolatelný. Ale když se to potom pokusíte zopakovat s úplně stejnými ingrediencemi a postupem u sebe doma, nikdy to nevyjde?

Tak podobně to bylo i s mou crostatou. Jednou jsem měla těsto až moc řídké a nedalo se vyválet. Potom se zase drolilo. Snažila jsem se tento italský koláč upéct několikrát, ale pokaždé jsem původní recept musela trochu upravit, abych nakonec došla k výsledku, se kterým jsem byla spokojená.  A tak pokud jste se třeba už pokoušeli si tento typický italský koláč upéct u vás doma podle receptu z internetu, ale výsledek nebyl nic moc, zkuste mnou upravený recept. Třeba potom výsledek bude stát za to!

  • 500 gramů mouky 
  • 200 gramů másla
  • citrón
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • skořice
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 100 gramů vanilkového cukru
  • mléko
  • marmeláda
  • čerstvé borůvky

Máslo nechte pár minut vytažené z ledničky. Do velké mísy přesypte mouku, máslo nakrájené na kousku a sůl. Sundejte prstýnky a rukama spracujte těsto. Máslo se musí spojit s moukou. Pracujte ale dost rychle, máslo by se nemělo úplně rozpustit teplem dlaní. Potom přidejte moučkový a vanilkový cukr, vejce, nastrouhejte kůru z citrónu a nakonec lžíci skořice, která na chuti nemá až takový efekt, ale dodá crostatě neodolatelnou vůni. Vše spojte dohromady. 

Těsto můžete smíchat i zapomocí různých kuchyňských strojů, já ale doporučuji používat ruce. Vařit se má s láskou a správný kuchař se při vaření i trochu ušpiní. 

Když máte těsto hotové, zabalte ho do folie a dejte odležet do lednice. Doporučuju celou noc, aby se chutě pořádně spojily. Ale pokud máte naspěch, dvě hodinky postačí. 

Vyndejte těsto z ledničky, ukrojte si tři čtvrtiny a uválejte. Výška by měla být asi půl centimetru. Když těsto uválíte až moc tenké, koláč vám nebude držet pohromadě. Když ho uválíte naopak až moc tlusté, nakonec bude koláč těžký, až moc suchý na jezení. Jo, vaření je věda! 😀

Uválené těsto překlopte na plech na koláč. Prstama ho jemně utlačte k okrajům plechu a nakonec za pomocí nože odřežte těsto, které přebývá nad okraji plechu. Když máte těsto pěkně připravené, zaplňte jej celé marmeládou. Já jsem zvolila borůvkovou marmeládu, jelikož měli v obchodě zrovna čerstvé borůvky za dobrou cenu. Můžete ale zvolit podle vaší chuti. Výborná je třeba i pomerančová marmeláda s čerstvými, samozřejmě oloupanými, pomeranči navrchu. Nakonec vyválejte i zbylé těsto a vykrájejte z něj ozdobu navrch koláče. Já jsem si vykrájela hvězdy, ale můžete upustit uzdu vaší fantazie. V Itálii nejčastějí uvidíle mřížku z proužků. 

Crostatu dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů na asi 50 minut. Před pečením ještě potřete těsto mlékem, dodá mu to nakonec hezkou barvu a lesk. 

Když je crostata hotová, poznáte to podle toho, že těsto má zlatavou barvu. Vyndejte ji z trouby a nechte pořádně vychladnout. Nakonec můžete nahoru vyskládat ovoce, jako jsem já vyskládala borůvky. 

Pokud se pustíte do pečení crostaty, popusťte uzdu vaší fantazii a použijte nejrůznější marmelády a ovoce. Budu moc ráda, když mi vaše výsledky pošlete na cizinka@barbora-svabikova.cz.

A teď už se hezky pusťte do pečení. Přeju vám dobrou chuť!

Komentáře
  1. Dan napsal:

    Kdy mi to upeceš

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Baví tě moje psaní a chceš se dozvědět, až vyjde nový článek?
  • //www.elitebloggers.cz/track.gif?data=v8acn56f
  • Kategorie článků