Kde se v Itálii najíst chutně za pár eur? Navštivte místní „Sagre“!

Mnoho mých přátel dobře ví, že jsem velký jedlík. Netajím se tím, že jedním z důvodů, proč jsem se přestěhovala do Itálie, bylo právě jídlo. Italové jsou zatraceně pyšní na svou kuchyň. Těstoviny, rizoto, pizza, zákusky, sýry, prosciutto, zmrzlina, limoncello, víno… Takhle bych mohla pokračovat další půl hodinu.

Italské festivaly jídla, v italštině le sagre, jsou pro mě to pravé. Najím se levně a dobře. Navíc můžu ochutnat velkou spoustu nejrůznějších pokrmů.

Trocha historie

Nechci vás dlouze nudit historií a tak jen krátce. Slovo sagra pochází z italského Sacrum neboli svatý. Tyto festivaly vznikaly z náboženských důvodů, za účelem oslav některého ze svatých. Postupem času je začaly města, obce, či nejrůznější politická sdružení používat jako způsob, přivydělat si nějakou tu korunu a šířit své idee.

V dnešní době se pořádají hlavně za účelem dobře a levně se najíst. Téma jednotlivých festivalů je vždy pokrm, či ingredience, typická pro danou oblast. Zvykem je, že na sagrách obsluhují mladí lidé (od malých dětí až po mládež). Za nějaký ten drobný, co jim nechají návštěvníci, ale hlavně za pořádnou porci večeře.

Jelikož se sagre pořádají venku, navštěvují je lidé především v letních měsících. Ale můžete na ně narazit i v jiné části roku v každém koutu Itálie.

Italové si je natolik oblíbili, že jsou většinou dost přecpané lidmi. Pokud si tedy nechcete vystát dlouhou řadu, je lepší přijít okolo 19 – 20 hodiny. I když i to někdy nestačí. Většinou to funguje tak, že u vchodu najdete vytištěné menu, ve kterém vyplníte vaši objednávku a celkovou cenu. Pak už stačí jen zaplatit a usadit se ke stolu.

Sardská kuchyně v centru Toskánska

V malém městečku Uliveto Terme (asi 11km od Pisy) se koná letos již 20. ročník Festivalu Sardinie. Pořádá ho Sardinské kulturní sdružení „Grazia Deledda“ za účelem šíření Sardinské kultury a hlavně kuchyně. Jak už jméno napovídá, na tomto festivalu si v menu vyberete z typických pokrmů Sardinie. Můžete tak v pohodlí Toskánska ochutnat proslulé Malloreddus (těstoviny, rajčata, klobása, šafrán, semínka fenyklu, celer, mrkev, cibule, vavřín, česnek, sýr pecorino a olivový olej) nebo pasta alla Bottarga (těstoviny, sušené rybí vaječníky, česnek, petržel, cherry rajčátka a olivový olej).

A tak jsem se tento sobotní večer vydala i já s přítelem Alessiem a pár kamarády ochutnat tuto kuchyni. Přijeli jsme na místo po 25 minutách cesty přírodou. Parkoviště bylo už značně přeplněné, obklopené ze dvou stran polem slunečnic. Když jsme si mysleli, že 19:30 je dost brzo na to, abychom se vyhnuli dlouhé řadě, mýlili jsme se. A tak nás tedy neminula půl hodinka čekání. Naštěstí zdejší stánek nabízel i vychlazené pivo Ichnusa – samozřejmě pocházející ze Sardinie – které nám čekání zpříjemnilo.

Festival Sardinie aneb jistota dobré večeře

Zaplatili jsme 21,50 € na osobu a mohli jsme se odebrat do druhé řady. Tentokrát jsme čekali na volný stůl. Něco mi napovídalo, že tato sagra bude u místních hodně proslulá a že se tedy dneska večer dobře najím.

Druhá řada byla rychlejší, a tak už jsme po deseti minutách seděli u stolu. Shodou okolností náš číšník (dobrovolník) je kolega mé přítomné kamarádky Giorgi, a tak jsme hned ze začátku dostali čtyři láhve sardinského vína Cannonau místo třech objednaných. Vzápětí se na stole objevil předkrm ve formě ochutnávky sardinských oliv, salámů, sýrů, pomazánek a chleba carasau.

Hned po předkrmu jsme na stůl dostali všechny námi objednané první chody. Já jsem si objednala pasta alla Bottarga a Alessio Malloreddus. Ochutnala jsem samozřejmě oboje. Malloreddus bych přirovnala k těstovině s rajčatovou omáčkou a spoustou česneku, kdežto Bottarga byla pro mě chuť zcela nová zato opravdu lahodná. Nejblíže bych ji přirovnala ke kaviáru.

Jako druhý chod jsme si všichni objednali to samé jídlo – pečené selátko. Je totiž na tomto festivalu proslulé a já pochopila proč. Maso bylo jemné a dobře ochucené. Mňam!

Zákusek nesmí chybět

Po vydatné večeři následovalo Mirto (likér) a zákusek seadas. Je to smažené těsto plněné sýrem pecorino a polité medem. Výborná sladká tečka.

V průběhu večeře jsme pozorovali skupinku tanečníků, oblečených v sardských krojích. Jeden z nejlepších festivalů, na kterých jsem zatím v Itálii byla. Ale nebojte, určitě ne poslední. A tak vám doporučuji si před cestou do Itálie zjistit, jaké sagry se pořádají v okolí vašeho pobytu a určitě alespoň jednu z nich navštívit.

Komentáře
  1. Akras napsal:

    Dobrý den,

    chystáme se s přítelem do severní Itálie. kde se dají najít informace o probíhajících Sagre? děkuji!

    • barbora.svabikova@gmail.com napsal:

      Dobrý den i vám,

      Já osobně preferuju stránku https://zero.eu/sagre/ kde si můžete zvolit datum a region pobytu a vyhledá vám to ty nejznámější sagre v dané oblasti. nebo si do vyhledavače na google zadejte jméno města, kam se chystáte a hned za to slovo today, jako například http://www.pisatoday.it/?refresh_ce a klikněte na cosa fare in cittá. Vyjede vám seznam všech výstav, akcí, sagre, výlety atd. v okolí.

      Jinak přeju příjemnou dovolenou a doporučuju přečíst i můj druhý článek https://barbora-svabikova.cz/jak-se-v-italii-vyhnout-pokute/.
      Pokud při vaší návštěvě Itálie narazíte na nějakou dobrou sagru, budu velmi ráda za postřehy a fotografie.

      S přáním hezkého dne
      Bára

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů