Recept na bramborový salát s chobotničkou

Před Itálií jsem jedla ryby tak maximálně 3x za rok a jednou z toho bylo na Vánoce. Ne, že by mi nechutnaly, spíš nebyla nikdy moc příležitost. O mořských plodech ani nemluvím. Jasně, v Česku není zvykem dát si v restauraci slávky nebo třeba krevety. Je to normální. Prostě jiný kraj, jiný mrav.

A pak, kdo by chtěl mořské plody, když si může dát svíčkovou.

Ale já se mořským plodům vyhýbala i na dovolené u moře. Nikdy mě nijak zvlášť nelákaly.

Vzpomínka z dětství

Pamatuju si, že když mi bylo asi 8 let (nebo 10? Vlastně vůbec nemám tušení, kolik mi bylo),  byla jsem s rodiči na dovolené v Chorvatsku. Byla to jedna z těch dovolených, kdy nás vyjelo autem asi pět rodin pohromadě.

Jeden večer objednali “dospělí” na večeři slávky. Donesli nám chleba, citróny a několi mís plných těchto černých divných potvor s nějakou žlutou šťávou.

Pamatuju si, že my děti jsme to odmítaly jíst, a že nám některý z dospěláků řekl, že ve slávkách jsou perly. A tak jsme otvíraly jednu slávku za druhou, kontrolovaly, jestli nenajdeme perličku a zklamaně odevzdávaly otevřené slávky rodičům, kteří je jedli.

Ten večer jsem neochutnala jedinou slávku. A následujících deset let se to nezměnilo. Jedno jsem se ale naučila – slávky nemají perly!

Tak nějak si ten večer pamatuju. Ale co já vím, byla jsem dítě, třeba to bylo taky všechno úplně jinak.

Konečně jsem tomu přišla na chuť

Když jsem se přestěhovala do Itálie, první tři měsíce jsem bydlela u mého bývalého kluka. Jeho mamka vlastnila obchod s mořskými plody a rybami. A tak jsem v těchto třech měsících ochutnala snad ůplně všechno,  co se dalo. Slávky, chobotnice, krevety, kalamáry, kraby, humry, mandlovky… A velkou spoustu nejrůznějších ryb.

A konečně jsem tomu přišla na chuť.

Myslím si, že tak jak rosteme do výšky, tak nám rostou a mění se i chuťové buňky. Jako malá jsem nesnášela hermelín, olivy, hřiby a další spoustu věcí, které bych dneska jedla od rána do večera.

Zatím jsem neochutnala ústřice, ale myslím si, že na to musím ještě trochu vyrůst. A nebo nabrat odvahu.

Mým nejoblíbenějším pokrmem se staly špagety s daněm mořským. To je taková ta hrozně škaredá ryba, co má na hlavě jakoby tykadélko se světýlkem, pomocí něhož láká svou kořist. Na tuto dobrotu vám dám recept zas někdy jindy.

Pro dnešek vás naučím jeden z rychlých a dobrých obědů, se kterým se hlavně v letních měsících můžete v Itálii setkat často.

Salát s brambory a chobotnicí

  • 4 velké brambory
  • 1/5 kg chobotnice
  • Petržel
  • Citrón
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej

Brambory očistěte, nakrájejte na větší čtverečky a uvařte. Když jsou brambory uvařené, nechte je bokem vychladnout. To je ta lehčí část. A teď co s chobotničkou.

Dejte vařit hrnec plný vody se solí. Chobotnici opláchněte, odřízněte hlavu a očistěte.

Když voda vře, ponořte chapadla chobotnice do vody na tři sekundy. Toto opakujte alespoň třikrát. Až jsou chapadýlka pěkně zkroucené, ponořte chobotnici celou, zavřete poklopem a nechte vařit asi tak 20 minut. Poté chobotnici vytáhněte a ještě zatepla nakrájejte na kousky.

 

Do misky vymačkejte šťávu z celého citrónu, přidejte sůl, pepř a olivový olej. Vše dobře smíchejte.

Vychládlou chobotničku přidejte k bramborám, zalijte dresingem z citrónu a posypte nasekanou petrželí. Vše dobře promíchejte a můžete podávat.

Přeju vám dobrou chuť!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Baví tě moje psaní a chceš se dozvědět, až vyjde nový článek?
  • //www.elitebloggers.cz/track.gif?data=v8acn56f
  • Kategorie článků